miercuri, 30 ianuarie 2013

Dragostea...Ce este ea?

    

     Sa dam o simpla definitie a dragostei dupa DEX: Sentiment de afectiune pentru cineva sau ceva; iubire, amor; "a se topi de dragoste pentru cineva"....a iubi pe cineva cu patima. Deci dragoste= iubire.
     Dragostea e un sentiment complex manifestat printr-o afectiune puternica. Definitia sa in afara DEX-ului este mai dificila, datorita complexitatii manifestarii sale. Dragostea se poate manifesta fata de: familie (parinti, copii sau alte rude), prieteni, parteneri romantici, Divinitate, animale, obiecte, patrie, arta...etc.
     Termenul "dragoste" are sinonime variantele iubire (sinonim total), amor si libov (partiale).
     Vedeti voi...in ziua de azi...dragostea cam lipseste omenirii in general. Multi uita sa mai iubeasca si o lasa la o parte in favoarea banilor, obiectelor de diferite feluri...etc.
     Aceste randuri care le voi scrie in continuare in subiectul de azi il dedic celor care stiu sa iubeasca in primul rand...dar si celor care inca n-au atins pragul maxim al acestui sentiment.
     Eu am iubit mereu bazandu-ma pe un singur lucru: niste cuvinte de unde am invatat multe in viata, cuvinte care unora probabil li se par banale, iar celor care nu iubesc li se par hazlii.
     "A iubi este o arta...a ierta este o fapta"- este motto-ul vietii mele. Cine nu-l intelege...nu e greu. Iubirea pentru mine este ca atunci cand un pictor, un sculptor, un muzician atinge apogeul maxim al carierei sale si devine artist. Acei ce vor atinge acel apogeu si in iubire, atunci se pot numi adevarati "artisti" in dragoste...pentru ca atunci cand iubesti, nu e usor deloc. Nu te poti juca cu dragostea cum vrei tu asa cum se joaca un copil mic cu o jucarie si daca se strica....lasa ca-i cumpara mamica alta. In iubire glumesti, dar nu iubesti in gluma. Cat despre a doua parte al acestui motto...e simplu. A ierta este o fapta....o fapta buna. 
     Atunci cand merg pe strada tot vad diferite cupluri: unele fericite, altele mai putin fericite. Traind in acest secol XXI cand banul e la putere, multi au ajuns sa creada ca banii aduc dragostea, fericirea si sanatatea. Dar nu e asa. E total gresit. Si nici macar nu le poti intretine asa cum cred multi. Atunci cand dragostea s-a dus, n-o mai poti aduce inapoi nici cu toti banii din lume. Cat despre fericire...multi bogati din lumea asta sunt mult nefericiti fata de un om obisnuit. Sanatatea sa nu mai vorbim ca atunci cand te loveste o boala incurabila...poti incerca oricat cu averea ce o ai si nu te mai insanatosesti. Asa ca cei ce gandesc ca daca ai bani, ai de toate, va inselati. Iubiti cat traiti, ca viata e scurta si vei ajunge sa regreti ca ai avut langa tine un om bun si i-ai dat drumu, i-ai spus sa plece. Oricine va ajunge la un moment dat intr-o situatie de genul.
     Relatia- e atunci cand doi oameni se iubesc si vor sa fie impreuna. Dar nu oricine stie ce trebuie sa cuprinda o relatie. In primul rand respect si comunicare, restul venind de la sine. Daca aceste doua lucruri exista, atunci totul ar trebui sa mearga bine. Iar cand doi oameni se iubesc cu adevarat nimic si nimeni nu ar trebui sa intervina intre ei.
     Familia- atunci cand doua persoane care se iubesc simt ca a venit momentul atunci intemeieaza o familie...cu juramantul ca vor fi unul langa altul la bine si la greu pentru tot restul vietii. Multi nu mai stiu ce inseamna acest cuvant, cu toate ca suntem in secolul XXI. Putine familii ajung sa mai ramana intregi, multe se destrama dupa un timp foarte scurt.
     Voi spune cateva cuvinte celor (fete si baieti, femei si barbati) care cred ca stiu ce inseamna lucrul asta. Atunci cand ai o relatie, sau chiar o familie...sa existe iubire in continuare trebuie sa te dedici acestui lucru. Sa faci ca partenerul/a sa simta ca este iubit/a, sa va luptati impreuna ca aceasta iubire sa reziste cat mai mult in lumea asta rea. Unul singur nu e de ajuns sa lupte pentru a mentine puternica relatia/familia. Care aveti de gand sa mai copilariti...lasati gandul asta la o parte si nu distrugeti sufletul partenerului prin felul vostru de a fi. Ca-ti va veni la un moment dat si tie randul si vei simti ceea ce candva faceai tu altuia. Baieti...mai bine copilariti, mergeti in cluburi, agatati pustoaice...daca nu sunteti inca dezvoltati la minte incat sa va faceti o familie. Pentru ca asa veti face sa sufere lumea in jurul vostru. Iar voi fetelor...daca vreti bani si masini...faceti asta cat sunteti tinere. Nu faceti un baiat sa va iubeasca si apoi sa spuneti ca nu mai stati cu el ca nu are bani sau mai stiu eu ce. Ganditi-va bine inainte sa faceti ceva. Si cel mai important...in cazul tuturor....nu aruncati cu vorbe in vant. E usor sa ranesti pe cineva cand arunci cu vorbe in vant, dar dand totusi dovada ca nu iubesti si nu simti nimic pentru acea persoana.
     Atunci cand exista certuri intr-o relatie...incercati sa aplanati conflictul si sa rezolvati totul cu calm si cu mintea limpede. Ganditi-va ca un baiat/fata cu sufletul bun si care sa iubeasca nu gasiti la orice colt de strada. Candva sigur veti regreta ca ati dat cu piciorul la ce era mai bun...si atunci sigur va fi mult prea tarziu. Iubiti si respectati atunci cand aveti pe cineva langa voi...daca merita lucrul acesta. Sa nu va ganditi ca lasa...gasesc eu pe altcineva mai tarziu. Si tot veni vorba de relatie...ignoranta e unul din cele mai urate lucruri intre doi iubiti. Iar cand ignori pe cineva...automat ai si lipsa de respect pentru acea persoana.
     Incercati sa invatati din greselile care le-ati facut sau le-ati vazut la altii de-a lungul timpului si nu le mai aplicati pe viitor. Iar pentru suferinta voastra din trecut nu ar trebui sa fie raspunzator cel ce te va iubi in viitor. Lasati trecutul la o parte si traiti in prezent si viitor...respectati pe cel de langa voi si nu aplicati acum ceea ce ar fi trebuit sa faceti mai demult cu cel care v-a facut sa suferiti.
     Indragostitilor as dori sa le urez, la bucurie, la despartire sau la necaz, vesnic sa tina minte prima imbratisare uitand ultima cearta.
     Nu stiu ce as mai putea spune mai mult de atat. Decat sa va iubiti mult si nu uitati ca respecantu-va pe voi insiva, veti fi respectati la randul vostru. Stiti...in dragoste este mai bine sa iubesti decat sa fii iubit...cateodata e mai sigur! Caci in dragoste femeia este cea care alege, pe cel ce o va alege.
     Acum voi scrie niste versuri celor care poate ar fi interesati sa mai culeaga cate ceva intr-ale dragostei:

     "Cand amintirile-ntrecut
      Ma fac sa-mi amintesc.
      Cum ne iubeam noi in trecut
      Si-acum cat te iubesc!"

                                                                "Cand amintirile-ntrecut
                                                                  Incearca sa ma cheme
                                                                  Pe drumul vechi si cunoscut
                                                                  Mai trec din vreme-n vreme.
                                                                  Cu gandurile-aiurea
                                                                  Si chipul ravasit,
                                                                  Oftand dupa aceea
                                                                  Ce-n viata am iubit.
                                                                  Ca viata noastra nu e
                                                                  Cum am visat-o noi
                                                                  Ci ea intotdeauna
                                                                  E plina de nevoi"

     "Mi-aduc aminte de trecut
       Prin genele uitarii,
       De ziua cand te-am cunoscut
       Si clipa asteptarii.
       Cand amandoi vrajiti de-amor
       Ne sarutam intruna,
       Eram ca doi iubiti, de dor
       Mereu imi dadeai gura"

                                                                 "Imi voi aminti mereu
                                                                   De trecatoarele iubiri
                                                                   Care au sadit in mine
                                                                   Cele mai frumoase amintiri."

     Precum petalele trandafirului se deschid la prima raza de lumina, tot asa imi deschid si eu inima si gandurile spre tine, scriindu-ti aceste randuri, pentru atunci cand totul iti va spune: "A fost odata ca-n povesti..."
     Un singur lucru va mai spun si voi incheie: iubiti si pretuiti tot ce va-nconjoara. O singura viata aveti si asa plina de greutati. Candva se va duce totul, iar tot ce o sa va ramana va fi iubirea din suflet. Sa nu va fie rusine sa iubiti...dragostea e un lucru frumos si de care nu este capabil oricine.

     Multumesc celor care au avut putina rabdare sa citeasca ceea ce am scris. Astept commenturi sau pareri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu