vineri, 9 noiembrie 2012

Curiozitati din lumea animala

           

anaconda calugarita cangur termite
             Sa incepem cu un "Stiati ca...?" limba unui cameleon este la fel de lunga ca si corpul lui? Daca vrei sa afli mai multe lucruri interesante despre animale, acest articol sigur iti va capta atentia. Pana in prezent, au fost identificate peste un milion de specii de animale. Fiecare are propriile obiceiuri, propriul stil de viata si propriile ciudatenii.
             Exista nu mai putin de 920.000 de insecte, 6.000 de reptile, 6.723 de amfibieni si 4.260 de mamifere pe pamant. La majoritatea speciilor, masculul este mai mare decat femela. Nu si in cazul anacondelor, unde lucrurile stau exact pe dos: femela este de 3 pana la 5 ori mai mare decat masculul.
             Capul calugaritei (mantis religiosa) are o pozitie cu totul speciala. Este singura insecta care-si poate roti capul 360 de grade. O alta ciudatenie este faptul ca are 2 ochi compusi si 3 ochi simpli.
             Puiul de cangur ramane in „buzunarul" mamei timp de noua luni si se hraneste cu laptele ei timp de un an, uneori chiar un an si jumatate. La nastere, arata ca un viermisor de dimensiunea unui bob de cafea si nu are blana.
             Pe pamant exista mai multe termite decat oameni. Oamenii de stiinta spun ca numarul lor este de 10 ori mai mare decat al oamenilor.
             Stiai ca si cainii au amprente? Doar ca ale lor nu se afla pe degete, ci pe nas. Fiecare caine are o amprenta unica pe nas si poate fi identificat dupa aceasta.
            Tigrii au si pielea in dungi, nu doar blana. In total au aproximativ 100 de dungi. Modelul lor este unic la fiecare tigru, la fel ca amprentele la oameni.
            Gandacii decapitati pot trai mai mult de o saptamana (cam 10 zile).
            Girafa este cel mai inalt animal de pe planeta, dar are si o limba deosebit de lunga (aproximativ 50 cm), pe care o foloseste sa se curete in urechi (cam scarbos, stiu). O girafa are acelasi numar de oase in alcatuirea scheletului gatului ca si omul chiar daca gatul ei este de cateva zeci de ori mai lung ca al unui om.

     nasul unui caine este unic  
               Cainii si pisicile sunt stangaci sau dreptaci, la fel ca oamenii. In schimb toti ursii polari sunt stangaci. 
               Pasarea colibri este cea mai mica pasare din lume. Unele cantaresc mai putin de 1 gram.
               Cartita este capabila sa sape un tunel de peste 90 m intr-o singura noapte.
               Gura larg deschisa a unui hipopotam depaseste 1 m. Cu toate acestea, hipopotamul e o fiinta pasnica.
               pasarea colibri e cea mai mica din lume 
                Pestii sabie au cea mai mare viteza de inot: 109 km/h. Cel mai incet inotator este calutul de mare, care se deplaseaza cu o viteza de 0,16 km/h.
                Papilele gustative ale fluturilor se afla pe picioruse. Astfel isi cauta frunzele cele mai potrivite, pe care sa poata depune oua si care sa poate fi apoi consumate de omizi.
                Strutul este o pasare care nu poate zbura, dar poate alerga cu o viteza de peste 110 km/h. Ochii acestei pasari sunt la fel de mari ca si bilele de biliard, iar creierul este mai mic decat ochii.
                Rechinii au mirosul foarte bine dezvoltat si sunt capabili sa detecteze un strop de sange intr-un milion de stropi de apa. Daca se ranesc, se vindeca foarte rapid. Rareori raman cu cicatrice si sunt rezistenti la tumori.
                rechinii simt sangele in apa 
               Titlul de cel mai mancacios animal i-ar reveni, probabil, furnicarului gigant. Acesta mananca peste 30.000 de furnici pe zi.
               Scarabeul poate ridica un obiect de 800 de ori mai greu decat el.
               Chow chow este singura rasa de caini cu limba mov. Toti ceilalti caini au limba roz.
               Ochii magarului sunt astfel amplasati incat animalul poate sa-si vada toate cele patru picioare.
               magarul isi poate vedea toate picioarele 
                 Cel mai mare crab din lume poate atinge o greutate de 15 kg, iar cel mai mic are dimensiunea unui bob de mazare.
                 Melcii pot hiberna si dormi 3 ani, fara intrerupere.
                 In timp ce porumbeii albi reprezinta simbolul international al pacii, porumbelul salbatic se inmulteste in orase, devenind o pacoste. Il vezi pe trotuare si pe cladiri, hranindu-se cu gunoi, din acest motiv castigand numele de „sobolan zburator”. Porumbeii au fost imortalizati in poezie si proza, muzica si arta. Multi nu stiu ca familia porumbelului include sute de specii, unele din ele fiind cele mai frumoase pasari de pe Pamant.  
                 Vulpea alba sau vulpea polara poate fi gasita in regiunile polare si se poate camufla in mediul aflat intr-o continua schimbare. Este singura specie de vulpi care isi schimba culoarea blanii. Daca iarna, aceasta este alba, vara capata nuante maronii. 
                 Vulpea polara sapa viziuni adanci in partea laterala a stancilor. Acest animal este cunoscut si pentru faptul ca traieste in pesteri sau vizuine. Blana ei are culoarea zapezii, ceea ce o ajuta sa scape de unele pericole.
                 Vulpea polara ajunge la maturitate sexuala cand implineste 10 luni. Tinde sa fie activa din punct de vedere sexual la inceputul lunii martie si ramane astfel pana la inceputul lunii aprilie. Masculii si femelele au grija de puii lor. Acestia sunt crescuti in pesteri mari si, in timp ce masculii tineri sunt cunoscuti pentru faptul ca pleaca dupa un timp, femelele tind sa ramana alaturi de familie.
               vulpea polara   vulpea alba 

                Vulpea poate fugi cu o viteza de pana la 48 km/h. Este cunoscuta si pentru faptul ca stie sa alunece pe gheata.
               Cangurul nu poate merge inapoi; are o saritura mai lunga de 12 metri si sare cu o viteza mai mare de 60 km/ora.
               Blana ursului polar este alba pentru ca mijlocul firului de par din blana este gol si prin el se reflecta lumina mai mult decat in zapada si gheata; iarna, blana lui se coloreaza in galben. Pielea unui urs polar este neagra. Ursul polar este stangaci. Ursul polar poate inota continuu 100 de km.
            Elefantul nu vede foarte bine dar urechile si nasul il ajuta, poate mirosi apa de la 4 km distanta si este singurul animal care nu poate sari. Elefantul este foarte inalt, intre 3 si 4,5 m, cantareste 5.000-7.000 kg, mananca in jur de 225 kg de mancare pe zi si bea 90 litri de apa.
            Liliacul este singurul mamifer care zboara. In unele parti ale lumii liliacul ia locul albinelor in polenizarea florilor. Mananca insecte intr-o noapte cat jumatate din greutatea corpului.
            Delfinii dorm cu un ochi deschis. Isi pot misca ochii separat, uitandu-se cu unul intr-o directie si cu celalalt in alta directie.
            Crocodilul are pleoape transparente care se inchid cand se scufunda si il lasa sa vada prin apa.
            Sangele homarului este albastru deschis.
            Laptele de camila nu se strica pentru ca este adaptat la caldura desertului.
            Porcii nu sunt capabili fizic sa priveasca cerul.
            Camilele au trei seturi de pleoape.
            Populatia mondiala de gaini este aproape egala cu cea a oamenilor.
            O vaca emite in atmosfera 182.500 litri de metan pe an (una din cauza degradarii stratului de ozon). Pe deasupra, ea poate provoca si anumite boli, de aceea oamenii de stiinta au solicitat limitarea comercializarii carnii de vita.
            Macaitul unei rate nu produce ecou, si nimeni nu stie de ce.
            Există doar opt specii de ursi în lume.
            Pisica de aur Africana - este o pisica de marime medie care poate creste pana la 90 cm  lungime si pana la 18 kg greutate.
            Oaia Dalli - Un animal subarctic si arctic, ce traieste pe varfurile alpine, piscuri si creste, pante stancoase; berbecul are 90 cm pana la umar si cantareste 110 kg. Este singura ovina salbatica alba din lume. Oaia Dalli are o blana bogata ce-i protejeaza corpul.
            Mamiferul cu cea mai mare temperatura constanta a corpului este lupul, cu 42 grade celsius.
            Dinozaurul Stegosaurus masura in lungime aproximativ 9 metri, dar creierul sau era cam cat o aluna.
            Limba Balenei Albastre cantareste mai mult decat un elefant.
            Camila isi poate creste temperatura corpului cu aproape 6 grade Celsius, inainte sa transpire, pentru a evita pierderea lichidelor din corp. Nici un alt mamifer nu poate face asta.
            Greutatea tuturor furnicilor de pe Terra este mai mare decat greutatea tuturor oamenilor (asta chiar curiozitate care probabil mutli din noi nu o stim).
            Pisicile au peste o suta de corzi vocale, pe cand cainii au doar in jur de zece.
            Albinele nu vad culoarea rosie, in schimb pot vedea razele ultraviolete, invizibile pentru ochii nostri.
            Singurul loc de pe corpul unei vaci in care exista glande sudoripare este nasul acesteia.
            Hipopotamul da nastere puilor sai sub apa si ii ingrijeste in primele zile de viata tot in apa. Totusi, cei mici ies din cand in cand la suprafata pentru a lua destul aer.
            Un cimpanzeu poate sa invete sa se recunoasca pe sine intr-o oglinda, insa alt gen de  maimuta nu poate fi invatata acest lucru.
            Auzul fin al delfinilor se explica prin aceea ca ei sesizeaza undele sonore nu numai cu organul lor acustic, dar si cu tot corpul, mai cu seama cu pielea de pe cap.
               Cel mai mare ochi este cel al caracatitei. Diametrul lui ajunge la 40-50 cm.
               Numele de jaguar provine dintr-un cuvant al indienilor americani care insemna "ucigas care isi rapune prada dintr-o singura saritura".
               Gastele de Canada au un stil neobisnuit de a-si creste bobocii. Cand micutii pui de culoare portocalie parasesc cuibul ei nu sunt ingrijiti numai de proprii lor parinti, gastele mature ingrijesc cu schimbul toti puii, care sunt tinuti laolalta intr-un fel de "cresa".
               In ciuda greutatii sale impresionante, un urs grizzly poate alerga la fel de rapid ca si un cal obisnuit.
               Un cameleon orb este perfect capabil sa-si schimbe culoarea in concordanta cu mediul inconjurator.
               Cea mai mare scoica de pe planeta este tridacna, din Marea Bariera de corali, scoica avand pana la 1,5 m lungime si 300 kg greutate. Pescarii filipinezi o denumesc "carapacea mortii", deoarece poate reteza cu valvele ei piciorul sau bratul unui om.
               In apele Oceanului Pacific traieste pestisorul Mixima care are 4 inimi, dispuse in organism cu functii separate: una pentru partea superioara a corpului si celelalte pentru organele digestive, muschi si coada. Poate trai mai multe luni fara hrana si se apara de dusmani, secretand substante "fumigene", in care se ascunde.
              Cocoasa unei camile este plina de grasime, nu de apa. Cu aceasta grasime camila se va alimenta in perioadele lipsite de hrana.
              Coada veveritei o ajuta sa-si mentina echilibrul in timpul salturilor, dar poate servi si drept "patura" in iernile geroase.
              Crocodilii si aligatorii isi pot schimba dantura si de 40 de ori in timpul vietii.
              Cand este intinsa, punga de sub ciocul unui pelican poate cantari mai mult si decat acesta.
              Lenesul poate trai toata viata intr-un singur copac. El poate atarna de o creanga ore in sir fara sa se miste.
              Un arici adult are intre 5000 si 7000 de tepi.
              Un albatros poate sa ramana pe mare ani in sir, fara sa revina pe uscat.
              Cartita lui Grant poate sapa cca 5 km de tunel intr-o singura noapte.
              Intr-o colonie de albine exista cca 60.000 de albine lucratoare si doar cateva sute de trantori.
              Focile de mare inghit adesea pietre. Explicarea acestui fapt este acela ca acestea ajuta la macinarea hranei.
              Tigrul siberian este cel mai mare animal din categoria felinelor.
              Leul are cel mai puternic urlet dintre felinele mari.
              Gorila are culoarea roz atunci cand se naste, dar devine neagra in scurt timp.
              
           
               
              
              
            
            
             
                             
                  
















      

Un comentariu:

  1. The Wynn Casino, Hotel and Spa - Mapyro
    This map is a representation of Wynn Las 남양주 출장샵 Vegas and features pictures and amenity information. Wynn 상주 출장샵 Casino. Wynn 양주 출장안마 Hotel 김제 출장마사지 & Spa. Rating: 3.7 · 태백 출장안마 ‎12 reviews

    RăspundețiȘtergere